HIBIBOS G

HIBIBOS G 5 g00 mL

1000 ml otopine (bijela polietilenska boca sa 1000 ml otopine sa zatvaračem)

Supstance:
hlorheksidin
Jačina ATC Oblik
5 g00 mL D08AC02 otopina

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas! Ovaj lijek možete kupiti bez ljekarskog recepta. Potrebno je da se pridržavate ovog uputstva kako bi primjenom lijeka dobili najbolje rezultate. Uputstvo sačuvajte. Možda ćete željeti ponovo da ga pročitate. Ako imate dodatnih pitanja obratite se ljekaru ili farmaceutu.

1. ŠTA JE LIJEK HIBIBOS G 5% OTOPINA I ZA ŠTA SE PRIMJENJUJE

Klorheksidin je bigvanidni dezinficijens koji je aktivan protiv širokog spektra Gram-pozitivnih i Gram-negativnih bakterija. Aktivan je i protiv pojedinih virusa i gljivica. Uočeno je da je klorheksidin najefikasniji u sredini koja je neutralna ili slabo kisela.

HIBIBOS® G 5% otopina se primjenjuje:

Za dezinfekciju površinskih rana i površinskih opekotina;

Kao topikalno (površinsko) antimikrobno sredstvo u porodiljstvu;

Za stomatološko ispiranje usne šupljine u svrhu dezinfekcije i sprečavanje pojave zubne naslage (zubni plak);

Kao dodatak u tretmanu upale desni (gingivitis), bolnih ranica u ustima (aftozne ulceracije), infekcije sluznice usne šupljine uzrokovane s gljivicom Candida albicans (oralna kandidijaza), te teške upale desni koju prati oštećenje mekog i koštanog tkiva oko zuba (periodontitis), posebno u slučaju hroničnog periodontitisa;

Za finalnu irigaciju (završno ispiranje) kanala korijena zuba;

Kao topikalno (površinsko) antimikrobno sredstvo u veterini, posebno kod površinskih posjekotina, i/ili uboda insekata;

Za čuvanje i dezinfekciju čistih instrumenata.


2. PRIJE NEGO POČNETE PRIMJENJIVATI LIJEK HIBIBOS G 5% OTOPINA

Upozorite ljekara ako primjenjujete druge lijekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosjetljivi ste na lijekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.

Nemojte primjenjivati HIBIBOS® G

HIBIBOS® G se ne smije primjenjivati u pacijenata preosjetljivih (alergičnih) na klorheksidin i/ili na bilo koju od pomoćnih supstanci u sastavu otopine.

HIBIBOS® G ne smije doći u kontakt s očima, mozgom, moždanim ovojnicama, srednjim uhom, te vanjskim uhom kod postojanja perforiranog (probijenog) bubnjića.

HIBIBOS® G se ne smije injicirati (ubrizgavati).

HIBIBOS® G se ne smije primjenjivati za dezinfekciju rana koje zahvataju tkiva dublje od površinskog sloja kože.

HIBIBOS® G se ne smije primjenjivati za dezinfekciju opekotina težeg stepena.

Budite oprezni s otopinom HIBIBOS® G

Poseban oprez: zabilježene su iritacijske kožne reakcije i opšte alergijske reakcije na klorheksidin. Postoje izvještaji i o ozbiljnim, po život opasnim alergijskim reakcijama (anafilaktičke reakcije) na klorheksidin. Da bi se smanjio rizik od ovakvih reakcija, prije primjene preparata HIBIBOS® G svakog pacijenta treba pažljivo ispitati o postojanju alergije na klorheksidin ili neke druge poznate alergije.

Hipokloritna bjelila mogu uzrokovati pojavu smeđih mrlja na tkaninama koje su prethodno bile u dodiru s klorheksidinom. Tkanine koje su bile u dodiru s klorheksidinom treba temeljito isprati s toplom vodom (32 °C-38 °C), te ih nakon toga oprati u slabo alkalnom deterdžentu koji ne sadrži klor. Ako se zahtijeva dodatna upotreba bjelila, preporučuje se natrijev perborat ili hidrogen (vodikov) peroksid. 

Nehotično, slučajno gutanje (akcidentalna ingestija): klorheksidin se slabo apsorbuje oralnim putem. Tretman uključuje ispiranje želuca (gastrična lavaža) korištenjem mlijeka, bjelanceta jajeta, želatine ili blagog sapuna. Ako je potrebno, mogu se primijeniti suportivne (potpomažuće) mjere.

Nehotična, slučajna (akcidentalna) intravenska primjena/infuzija: može biti potrebna transfuzija krvi kako bi se spriječila razgradnja crvenih krvnih ćelija (eritrocita).

Primjena drugih lijekova s otopinom HIBIBOS® G
Imajte u vidu da se ove informacije mogu odnositi i na lijekove koje više ne primjenjujete, kao i na lijekove koje planirate da primjenjujete u budućnosti. Obavijestite Vašeg ljekara ako primjenjujete, ili ste nedavno primjenjivali neki drugi lijek, uključujući i lijek koji se nabavlja bez ljekarskog recepta.

Interakcije s drugim lijekovima i drugi oblici interakcija nisu poznati.

Primjena hrane i pića s otopinom HIBIBOS® G
Nije poznat uticaj hrane i pića na djelovanje otopine HIBIBOS® G.

Trudnoća i dojenje
Prije nego što počnete da primjenjujete neki lijek, posavjetujte se sa Vašim ljekarom ili farmaceutom.
Kao i prilikom primjene svih lijekova, zahtijeva se oprez pri primjeni otopina klorheksidina u trudnica ili dojilja.

Upravljanje vozilima i mašinama
Uticaj HIBIBOS® G otopine na sposobnost upravljanja vozilima i/ili rukovanja mašinama nije poznat.

Ostala upozorenja
HIBIBOS® G sadrži samo jednu pomoćnu supstancu (pročišćena voda), koja ne mijenja efikasnost i bezbjednost otopine HIBIBOS® G.


3. KAKO PRIMJENJIVATI LIJEK HIBIBOS G 5% OTOPINA

Lijek primijenite prema priloženom uputstvu. Ako mislite da je djelovanje lijeka prejako ili preslabo, posavjetujte se sa Vašim ljekarom ili farmaceutom.

Doziranje i način primjene

HIBIBOS® G je namijenjen samo za spoljnu primjenu.

Primjenjuju se isključivo otopine koje se dobiju razblaživanjem preparata HIBIBOS® G.

Razblaživanje se vrši s destiliranom vodom.

Priprema razblaženih otopina

Za pripremu 0,05%-tne otopine, potrebno je uzeti 10 ml preparata HIBIBOS® G  i dodati destiliranu vodu do 1 litar. Ovako pripremljena otopina primjenjuje se za dezinfekciju površinskih rana i površinskih opekotina, kao topikalno (površinsko) antimikrobno sredstvo u porodiljstvu, kao i za čuvanje i dezinfekciju čistih instrumenata.

Za pripremu 0,2%-tne otopine, potrebno je uzeti 40 ml preparata HIBIBOS® G  i dodati destiliranu vodu do 1 litar. Ovako pripremljena otopina primjenjuje se za stomatološko ispiranje usne šupljine u svrhu dezinfekcije i prevencije pojave zubne naslage, te kao dodatak u tretmanu gingivitisa, aftozne ulceracije i oralne kandidijaze. Također, 0,2%-tna otopina klorheksidina se primjenjuje za finalnu irigaciju (završno ispiranje) kanala korijena zuba.

Za pripremu 0,12%-tne otopine, potrebno je uzeti 24 ml preparata HIBIBOS® G i dodati destiliranu vodu do 1 litar. Ovako pripremljena otopina primjenjuje se kao dodatak u tretmanu periodontitisa.

Za pripremu 0,015%-tne otopine, potrebno je uzeti 15 ml preparata HIBIBOS® G  i dodati destiliranu vodu do 5 litara, dok je za pripremu 0,05%-tne otopine potrebno uzeti 50 ml preparata HIBIBOS® G  i dodati destiliranu vodu do 5 litara. Ovako pripremljene otopine se mogu koristiti kao topikalno (površinsko) antimikrobno sredstvo u veterinarskoj praksi, obzirom da se u veterini preporučuje primjena otopina klorheksidina u koncentracijskom rasponu od0,015-0,05%.

Način primjene

Razblažena otopina 0,05%

Dezinfekcija površinskih rana i površinskih opekotina

Preporučuje se nanošenje prethodno sterilisane 0,05% otopine topikalnim (površinskim) ispiranjem ili sa sterilnom gazom, tamponom ili vatom, pokretima laganog brisanja.

Topikalno (površinsko) antimikrobno sredstvo u porodiljstvu

Preporučuje se nanošenje prethodno sterilisane 0,05% otopine topikalnim (površinskim) ispiranjem ili sa sterilnom gazom, tamponom ili vatom, pokretima laganog brisanja.

 

Cuvanje i dezinfekcija čistih instrumenata
Preporučuje se čiste instrumente potopiti u  0,05%  otopinu klorheksidina (koja treba sadržavati 0,1% natrijev nitrit u svrhu sprečavanja korozije metala), u trajanju od 30 minuta. Prije primjene, instrumenti se trebaju temeljito isprati sa sterilnom vodom ili s 0,9%-tnom otopinom natrijevog klorida.

 

Razblažena otopina 0,2%

Stomatološko ispiranje usne šupljine u svrhu dezinfekcije i prevencije pojave zubnog plaka (zubne naslage)

Usnu šupljinu se preporučuje ispirati s oko 10 ml 0,2%-tne otopine, u trajanju od 1 minute. Otopina klorheksidina se ne smije gutati. Nakon ispiranja treba je ispljunuti. Preporučuje se tretman uraditi dva puta na dan, u trajanju do dvije sedmice, bez prekidanja. Vrlo važno je nakon svakog tretmana izbjeći konzumiranje crne kafe, čaja i/ili crvenog vina u trajanju od oko 30 minuta. Također, veoma je bitno napraviti razmak od najmanje 30 minuta između pranja zuba i sprovođenja ovog postupka. Ako nakon dvosedmičnog tretmana još uvijek postoji potreba za primjenom 0,2%-tne otopine klorheksidina, prvo treba napraviti pauzu u trajanju od jedne sedmice, a nakon toga još jednom ponoviti prethodno opisanu proceduru u trajanju od dvije sedmice.

Dodatak u tretmanu gingivitisa, aftozne ulceracije i oralne kandidijaze (upalne promjene u usnoj šupljini)

Usnu šupljinu se preporučuje ispirati s oko 10 ml 0,2%-tne otopine klorheksidina, u trajanju od 1 minute, te ispljunuti. Otopina klorheksidina se ne smije gutati. Postupak se može ponoviti jedanput ili dva puta na dan. Vrlo važno je nakon svakog tretmana izbjeći konzumiranje crne kafe, čaja i/ili crvenog vina u trajanju od oko 30 minuta. Također, veoma je bitno napraviti razmak od najmanje 30 minuta između pranja zuba i sprovođenja ovog postupka.

U tretmanu gingivitisa, preporučeno trajanje primjene 0,2%-tne otopine klorheksidina je jedan mjesec.

U tretmanu aftozne ulceracije i oralne kandidijaze otopina se može nanijeti i topikalno (površinski), s tupferom vate. Uz ove dvije indikacije, preporučuje se nastaviti s primjenom 0,2%-tne otopine klorheksidina još 48 sati nakon povlačenja kliničke simptomatologije.

Ako se radi o dentalnom stomatitisu uzrokovanom nošenjem zubnih proteza, uz opisani tretman preporučuje se zubne proteze očistiti i potopiti u 0,2%-tnu otopinu klorheksidina, petnaest minuta, dva puta na dan.

Završno ispiranje kanala korijena zuba

Tretman, s prethodno sterilisanom 0,2%-tnom otopinom klorheksidina, sprovodi isključivo stomatolog, u skladu s ustaljenom endodontskom procedurom.

Razblažena otopina 0,12%

Dodatak u tretmanu periodontitisa (teške upale desni)

U slučajevima periodontitisa, usnu šupljinu se preporučuje ispirati s oko 10 ml 0,12%-tne otopine klorheksidina, u trajanju od 1 minute, te ispljunuti. Otopina klorheksidina se ne smije gutati. Postupak se može ponoviti jedanput ili dva puta na dan. Preporučeno ispiranje usne šupljine je 3 mjeseca (u pojedinim slučajevima moguća je i duža primjena). U stomatološkim ambulantama pacijent se može tretirati subgingivalnom irigacijom (ispiranje područja ispod zubnog mesa), s 0,12%-tnom otopinom klorheksidina.

Razblažena otopina (koncentracijski raspon 0,015%-0,05%)

Topikalno (površinsko) antimikrobno sredstvo u veterini

Savjetuje se nanošenje otopine klorheksidina (koncentracijski raspon 0,015%-0,05%) površinskim ispiranjem ili sa sterilnom gazom, tamponom ili vatom pokretima laganog brisanja.  


Važne napomene
Koristiti isključivo svježe pripremljene razblažene otopine. Po mogućnosti, razblaživanje vršiti sa svježe destiliranom vodom.

Otopine namijenjene za primjenu u usnoj šupljini (oromukozalna primjena) se ne preporučuju koristiti u djece mlađe od 12 godina, izuzev u slučaju da se radi o preporuci stomatologa.

Otopine namijenjene za dezinfekciju površinskih rana i površinskih opekotina, završno ispiranje kanala korijena zuba, te topikalnu (površinsku) dezinfekciju u porodiljstvu, prije primjene obavezno trebaju biti sterilisane u autoklavu na 121-123 °C u trajanju od 15 minuta, ili na 115 °C u trajanju od 30 minuta. Za autoklavirane otopine klorheksidina veoma bitan je izbor materijala kontejnera, pri čemu su najbolji rezultati dobiveni upotrebom neutralnog stakla ili polipropilena.

Ako primijenite više otopine HIBIBOS® G
Ako ste primijenili veću količinu lijeka od propisane, odmah se obratite Vašem ljekaru ili farmaceutu!

Nisu poznati podaci o predoziranju.


4. MOGUĆA NEŽELJENA DJELOVANJA

Kao i svi drugi lijekovi tako i HIBIBOS® G može izazvati neželjena djelovanja.

Preosjetljivost (hipersenzitivnost) na klorheksidin može se javiti u nekih pacijenata, posebno pri ponavljanoj primjeni. Ako dođe do bilo kakve neočekivane reakcije pacijenta, treba imati na umu da se možda radi o alergiji na klorheksidin koja može uključivati i anafilaktičku reakciju (veoma ozbiljna alergiska reakcija).

U početku primjene otopine klorheksidina u svrhu ispiranja usne šupljine, moguć je prolazni poremećaj osjeta okusa, kao i osjećaj peckanja u području jezika. U nastavku tretmana, ovi efekti se umanjuju. Također, zabilježena je i deskvamacija (ljuštenje) sluznice usne šupljine, a u tom slučaju može biti potrebno prekinuti tretman. Evidentirani su veoma rijetki slučajevi oticanja parotidnih (zaušnih) žlijezda, koji bi se uvijek spontano povlačili po prestanku tretmana.

Tokom duže primjene može nastati reverzibilna (povratna) površinska promjena boje jezika. Može doći i do promjene boje zuba i njihovih silikatnih ili kompozitnih ispuna, koja nije trajna. Međutim, u pojedinim slučajevima može biti potrebno sprovesti profesionalni profilaktički tretman (čišćenje zubnog kamenca, poliranje zuba), da bi se nastala promjena boje u potpunosti otklonila.

Ako bilo koje od navedenih neželjenih djelovanja postane ozbiljno, ili primijetite neželjeno djelovanje koje nije navedeno u ovom uputstvu, molimo Vas o tome obavijestite Vašeg ljekara ili farmaceuta.


5. KAKO ČUVATI LIJEK HIBIBOS G 5% OTOPINA

HIBIBOS® G morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece.
Čuvati na temperaturi do 25 °C. Ne zamrzavati.

Rok trajanja: 36 mjeseci.
HIBIBOS® G se ne smije upotrijebiti poslije isteka roka upotrebe navedenog na pakovanju.6. DODATNE INFORMACIJE

Šta HIBIBOS® G sadrži
100 ml otopine sadrži klorheksidin diglukonata 5,00 g (u obliku 20% otopine klorheksidin diglukonata).
HIBIBOS® G sadrži pročišćenu vodu, kao pomoćnu supstancu.


Kako HIBIBOS® G izgleda i sadržaj pakovanja    
HIBIBOS® G je bezbojna ili svijetložućkasta, bistra ili neznatno opalescentna tečnost, bez mirisa.
HIBIBOS® G je pakovan u boce od 1 (jednog) litra i kanistere (kontejnere) od 5 (pet) litara.

Ime i adresa nositelja dozvole za stavljanje u promet gotovog lijeka
Bosnalijek d.d., Sarajevo, Jukićeva 53, Bosna i Hercegovina

Ime i adresa proizvođača lijeka
Bosnalijek d.d., Sarajevo, Jukićeva 53, Bosna i Hercegovina

Režim izdavanja lijeka
Izdaje se bez ljekarskog recepta.

Broj i datum dozvole za stavljanje lijeka u promet

HIBIBOS® G, otopina, 5%, 1000 ml: 04-07.10-3655/12 od 08.08.2013.
HIBIBOS® G, otopina, 5%, 5000 ml: 04-07.10-3656/12 od 08.08.2013.

Datum revizije uputstva
Juli/Srpanj 2014.