SALDISK

SALDISK 50 µg doza+ 100 µg doza

60 doza u aluminijskoj blister traci (sa zaštitnom folijom) namotanoj u plastičnom kućištu, u kutiji

Supstance:
flutikazon salmeterol
Jačina ATC Oblik
50 µg doza+ 100 µg doza R03AK06 prašak inhalata, dozirani

UPUTA ZA PACIJENTA 

Saldisk 50 mikrograma+100 mikrograma u jednoj dozi, prašak inhalata, dozirani
Saldisk 50 mikrograma+250 mikrograma u jednoj dozi, prašak inhalata, dozirani
Saldisk 50 mikrograma+500 mikrograma u jednoj dozi, prašak inhalata, dozirani 


salmeterol, flutikazonpropionat 


Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego počnete primjenjivati ovaj lijek jer sadrži Vama važne podatke.
- Sačuvajte ovu uputu. Možda ćete je trebati ponovno pročitati.
- Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.
- Ovaj je lijek propisan samo Vama. Nemojte ga davati drugima. Može im naškoditi, čak i ako su njihovi znakovi bolesti jednaki Vašima.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Pogledajte dio 4. Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Što se nalazi ovoj uputi:
1. Što je Saldisk i za što se koristi
2. Prije nego počnete uzimati Saldisk
3. Kako uzimati Saldisk
4. Moguće nuspojave
5. Kako čuvati Saldisk
6. Dodatne informacije1. ŠTO JE SALDISK I ZA ŠTO SE KORISTI 

Saldisk je lijek koji sadrži kombinaciju djelatnih tvari salmeterola i flutikazonpropionata.

Salmeterol je bronhodilatator dugog djelovanja. Bronhodilatatori djeluju tako da opuštaju mišiće u stjenkama malih dišnih putova tj. u plućima, čime dovode do otvaranja dišnih putova i olakšanog disanja. Ovaj učinak traje tijekom najmanje 12 sati.

Flutikazonpropionat je kortikosteroid koji smanjuje oticanje i iritaciju u plućima.

Liječnik Vam je propisao ovaj lijek zbog prevencije problema u disanju u bolestima kao što su:
- astma
- kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB). Saldisk jačine 50 mikrograma+500 mikrograma smanjuje broj akutnih pogoršanja simptoma KOPB-a.

Saldisk morate uzimati svakodnevno, onako kako Vam je preporučio Vaš liječnik. To će osigurati pravilnu primjenu terapije u ostvarivanju kontrole Vaše astme ili kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

Saldisk pomaže zaustaviti pojavu nedostatka zraka i piskanja. Ukoliko su se teškoće pri disanju i piskanje već pojavili, Saldisk neće djelovati, već je potrebno uzeti brzodjelujući « simptomatski » lijek kao što je salbutamol.


2. PRIJE NEGO POČNETE UZIMATI SALDISK
Nemojte uzimati Saldisk:
Ako ste alergični (preosjetljivi) na salmeterolksinafoat, flutikazonpropionat ili na pomoćni sastojak laktozu hidrat.

Budite oprezni sa primjenom Saldiska:
Vaš će liječnik pomnije pratiti Vaše liječenje ukoliko Vaše zdravstveno stanje uključuje:
- srčanu bolest, uključujući nepravilni ili brzi ritam otkucaja srca,
- stanje preaktivne štitnjače,
- visoki krvni tlak,
- šećernu bolest (diabetes mellitus) - Saldisk može povisiti razinu šećera u krvi,
- nisku razinu kalija u krvi,
- bolujete ili ste bolovali od tuberkuloze pluća (TBC).

Ukoliko se ijedno od ovih stanja odnosi na Vas, obavijestite svog liječnika prije uzimanja Saldiska.

Uzimanje drugih lijekova sa Saldiskom
Recite svom liječniku ili ljekarniku koje sve druge lijekove uzimate ili ste nedavno uzimali, uključujući druge lijekove za astmu, kao i one koje ste kupili u ljekarni, bez recepta. U nekim slučajevima, Saldisk možda nije prikladno koristiti s drugim lijekovima.

Svakako prije uzimanja Saldiska, napomenite liječniku, ako uzimate neke od sljedećih lijekova:
- beta blokatore (npr. atenolol, propranolol, sotalol i sl.). Beta blokatori se najčešće koriste kod povišenog krvnog tlaka ili drugih srčanih bolesti.
- antivirusne lijekove ili lijekove za liječenje gljivičnih infekcija (kao npr. ritonavir, ketokonazol i itrakonazol). Neki od tih lijekova mogu povećati količinu flutikazonpropionata ili salmeterola u Vašem tijelu. To može povećati rizik za pojavu nuspojava, uključujući nepravilne srčane otkucaje ili može pogoršati nuspojave.
- kortikosteroide (kroz usta ili putem injekcije). Ako ste nedavno liječeni tim lijekovima, to može povećati utjecaj ovog lijeka na nadbubrežnu žlijezdu.

Trudnoća i dojenje
Ako ste trudni, planirate trudnoću ili dojite, razgovarajte s Vašim liječnikom prije uzimanja Saldiska. Vaš liječnik će procijeniti možete li uzimati Saldisk u navedenim stanjima.

Upravljanje vozilima i strojevima
Nije vjerojatno da će Saldisk utjecati na Vašu sposobnost upravljanja vozilima i strojevima.

Važna informacija u vezi nekih od sastojaka u Saldisku:
Saldisk sadrži do 13,4 mg laktoze po dozi. Ta količina laktoze obično ne uzrokuje probleme u osoba koje ne podnose laktozu.3. KAKO UZIMATI SALDISK

Uzimajte Vaš Saldisk svaki dan, dok Vam Vaš liječnik ne savjetuje da prestanete.

Uvijek uzimajte Saldisk onako kako Vam je preporučio Vaš liječnik. Ne prekoračujte preporučenu dozu. Provjerite sa svojim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni.

Za astmu
Odrasli i adolescenti stariji od 12 godina:
- Saldisk 50+100 – jedan udah dva puta na dan
- Saldisk 50+250 - jedan udah dva puta na dan
- Saldisk 50+500 - jedan udah dva puta na dan

Djeca u dobi od 4 do 12 godina:
- Saldisk 50+100 – jedan udah dva puta na dan

Saldisk se NE preporučuje za primjenu u djece mlađe od 4 godine.

Za odrasle sa kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti (KOPB)
- Saldisk 50+500 - jedan udah dva puta na dan

Kad se postigne kontrola astme dozom Saldiska dva puta na dan, liječnik može odlučiti smanjiti dozu na jedanput na dan. To može biti ili
- jednom navečer, ako imate noćne simptome astme, ili
- jednom ujutro, ako imate pretežno dnevne simptome.

Iznimno je važno primijeniti onoliko inhalacija i onoliko često koliko Vam je to liječnik preporučio.

Ako uzimate Saldisk za astmu, Vaš liječnik će redovito kontrolirati Vaše simptome.

Ako Vam se astma ili disanje pogorša, javite se odmah Vašem liječniku. Možete npr. osjećati piskanje, ili osjećate češće težinu u prsima ili trebate češće uzimati bronhodilatator kratkog djelovanja. Ako Vam se nešto od toga dogodi, morate nastaviti uzimati Saldisk, ali ne povećavati broj udaha. Stanje u Vašem prsištu se može pogoršati i mogli biste se ozbiljno razboljeti. Posjetite liječnika jer Vam je možda potrebna dodatna terapija.

UPUTA ZA UPOTREBU
- Vaš liječnik, medicinska sestra ili ljekarnik pokazat će Vam kako koristiti Saldisk. Oni bi trebali i provjeriti upotrebu s vremena na vrijeme. Neispravno korištenje Saldiska neće pomoći u kontroli astme ili KOPB-a kako bi trebalo.
- Saldisk sadrži blister traku s odmjernim pojedinačnim dozama lijeka u obliku praška.
- Na spremniku se nalazi brojač koji pokazuje koliko je doza lijeka preostalo u inhalatoru. Nakon svakog pritiska, otpušta se doza lijeka iz spremnika te se broj na brojaču smanjuje za jedan. Brojevi od 5 do 0 označeni su TOČKOM kako bi Vas upozorili da je Saldisk pri isteku. Broj 0 na brojaču znači da je inhalator prazan.

UPOTREBA INHALATORA 
1.Da biste otvorili inhalator, držite vanjsko kućište u jednoj ruci i stavite palac druge ruke na utor za palac. Gurajte palac od sebe sve dok ne čujete „klik“, tj. dok se ne otvori maleni otvor pri nastavku za usta.
2. Držite inhalator tako da se nastavak za usta nalazi točno ispred Vas. Možete ga držati u lijevoj ili desnoj ruci. Gurnite ručicu od sebe dok ne čujete „klik“. Ovaj postupak postavlja dozu lijeka u nastavak za usta i inhalator je sada spreman za uporabu. Svaki puta kada gurate ručicu od sebe u inhalatoru se otvori blister i jedna doza lijeka je spremna za udisanje. Ne igrajte se ručicom jer tako otpuštate doze lijeka koje se neće iskoristiti. 
3. Držite inhalator dalje od usta. Izdahnite do granice neugode. Upamtite - nikada ne izdišite u inhalator.
4. Stavite nastavak za usta u usta. Udahnite naglo i duboko kroz usta i inhalator, a da pritom ne udišete kroz nos.Odmaknite inhalator od usta. Zadržite dah oko 10 sekundi, odnosno do granice neugode. Izdahnite polagano.
5. Nakon toga, isperite usta vodom i ispljunite preostali sadržaj čestica u usnoj šupljini. To će pomoći u sprečavanju nastanka gljivične infekcije u ustima i promuklosti.
6. Da biste zatvorili inhalator, stavite prst u utor i povucite prema sebi dok ne čujete „klik“. Ručica se automatski vraća u prvotni položaj. 
Inhalator je spreman za ponovnu uporabu.

Čišćenje Vašeg inhalatora 
Obrišite nastavak za usta suhom krpicom. 

Ako uzmete više Saldiska nego što ste trebali 
Važno je da koristite Saldisk kako Vam je liječnik propisao. Ukoliko slučajno ipak uzmete veću dozu od propisane, recite svom liječniku ili ljekarniku. Možete primijetiti da Vam srce lupa brže nego obično i da osjećate drhtavicu. Također možete imati i glavobolju, slabost u mišićima i bolne zglobove.
Ako ste uzimali više doze tijekom dugog razdoblja, obratite se Vašem liječniku ili ljekarniku što prije za savjet. Veće doze Saldiska mogu smanjiti izlučivanje steroidnih hormona iz nadbubrežne žlijezde.

Ako ste zaboravili uzeti Saldisk 
Ako ste zaboravili uzeti lijek, uzmite sljedeću dozu kad je propisano. Ne uzimajte duplu dozu kako bi nadomjestili propuštenu.

Ako prestanete uzimati Saldisk 
Vrlo je važno da uzimate Saldisk svaki dan kako Vam je propisano. Nastavite tako sve dok Vam liječnik ne kaže da prestanete. Nemojte naglo prestati s uzimanjem ili naglo smanjiti Vašu dozu. To bi moglo pogoršati Vaš problem s disanjem te se vrlo rijetko mogu pojaviti i nuspojave, koje uključuju:
- bol u želucu,
- umor i gubitak apetita,
- mučninu i proljev,
- gubitak na težini,
- glavobolju ili pospanost,
- smanjenje razine kalija u Vašoj krvi,
- smanjenje krvnog tlaka i napadaje.

Vrlo rijetko, ako dobijete infekciju ili ste u stanju velikog stresa (na primjer nakon ozbiljnog nesretnog događaja ili nakon operacije), mogu Vam se javiti slične nuspojave. Za prevenciju tih simptoma Vaš liječnik Vam može prepisati dodatne kortikosteroide (kao npr. prednizolon).

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Saldiska obratite se svom liječniku ili ljekarniku


4. MOGUĆE NUSPOJAVE
Kao i svi drugi lijekovi, Saldisk može izazvati nuspojave, iako ih neće dobiti svi koji se liječe. Kako bi smanjio vjerojatnost nuspojava, liječnik će Vam propisati najnižu dozu Saldiska koja kontrolira Vašu astmu i KOPB.

Alergijske reakcije: možda ćete primijetiti da Vam se nakon primjene Saldiska naglo pogoršalo disanje. Možete osjetiti jako piskanje i početi kašljati. Također možete primijetiti svrbež ili oticanje (najčešće lica, usta, jezika ili grla). Ako primijetite te nuspojave ili one nastupe iznenada nakon uzimanja Saldiska, odmah se javite liječniku. Alergijske reakcije na Saldisk su manje česte (javljaju se u manje od 1 na 100 bolesnika).

Ostale nuspojave su: 
Vrlo česte (javljaju se u više od 1 od 10 bolesnika)
- glavobolja - obično prestaje tijekom nastavka liječenja.
- u bolesnika s KOPB-om zabilježena je veća učestalost prehlada. 


Česte (javljaju se u 1 od 10 bolesnika ili rjeđe)
- gljivice (bolna, žućkasta, uzdignuta područja) u ustima i grlu. Također, nadražen jezik i grlo te promukli glas. U tom slučaju može pomoći ispiranje usta vodom koju treba odmah ispljunuti nakon svake doze lijeka. Liječnik može propisati i neki lijek za liječenje gljivičnih infekcija.
- bolni, nateknuti zglobovi i bolovi u mišićima.
- grčevi u mišićima.


U bolesnika s kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću (KOPB) zabilježene su i sljedeće nuspojave:
- upala pluća i bronhitis. Javite se liječniku ako primijetite neke od sljedećih simptoma: pojačana produkcija ispljuvka, promjena boje ispljuvka, vrućica, zimica, pojačani kašalj, pojačane teškoće s disanjem.
- modrice i prijelomi kostiju.
- upala sinusa (osjećaj napetosti ili začepljenja nosa, obraza i područja iza očiju, ponekad uz probadajuću bol).
- smanjena količina kalija u krvi (koja može izazvati nejednake otkucaje srca te slabost i grčeve u mišićima).


Manje česte (javljaju se u 1 od 100 bolesnika ili rjeđe)
- povišena razina šećera (glukoze) u krvi (hiperglikemija). Ukoliko bolujete od dijabetesa možda će biti potrebno češće kontrolirati razinu šećera u krvi te po potrebi prilagoditi terapiju za dijabetes.
- siva mrena u oku.
- vrlo brzi otkucaji srca (tahikardija).
- drhtavica i brzi, neujednačeni otkucaji srca (palpitacije) – ove nuspojave su uglavnom bezopasne te se smanjuju kako se liječenje nastavlja.
- bol u prsima.
- osjećaj zabrinutosti (ovaj učinak se javlja uglavnom u djece).
- poremećaji spavanja.
- osip.
- otežano disanje (zaduha).

Rijetke (javljaju se u manje od 1 od 10 000 bolesnika)  
- teškoće s disanjem ili piskanje koje se pogoršava odmah nakon primjene Saldiska. Ako se to dogodi, prestanite odmah uzimati Saldisk. Uzmite brzodjelujući bronhodilatator (npr. salbutamol), kako bi Vam se stanje poboljšalo te se odmah javite liječniku.
- Saldisk može utjecati na normalno stvaranje steroida u tijelu, osobito ako se tijekom dugih vremenskih razdoblja koriste visoke doze. Ti učinci obuhvaćaju: - sporiji rast djece i adolescenata, - stanjivanje kostiju, - glaukom, - porast tjelesne težine, - zaokruženo (ili mjesečasto) lice (Cushingoidni izgled), Cushingov sindrom.
- Vaš liječnik će redovito provjeravati eventualni nastup tih nuspojava i održavati kontrolu astme najnižom potrebnom dozom Saldiska.
 promjene u ponašanju, uključujući hiperaktivnost i razdražljivost (pretežito u djece).
- nejednaki srčani ritam ili srce ima dodatni otkucaj (aritmija). Javite se liječniku, no nemojte prestati uzimati lijek, osim ako liječnik tako odredi.

Nepoznate učestalosti, ali se može pojaviti:
- depresija ili agresija. Pojava ovih nuspojava je vjerojatnija kod djece.

Prijavljivanje nuspojava
Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. Ovo uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi.

5. KAKO ČUVATI SALDISK
- Saldisk morate čuvati izvan pogleda i dohvata djece!
- Čuvajte Saldisk na temperaturi ispod 30 oC, u originalnom spremniku radi zaštite od vlage.
- Saldisk se ne smije koristiti nakon isteka roka valjanosti koji je naznačen na kutiji i naljepnici.

Lijekove se ne smije bacati u kanalizaciju ili kućni otpad. Upitajte svog ljekarnika kako odlagati lijek koji Vam više nije potreban. Ove mjere pomažu zaštiti okoliša. 

6. DODATNE INFORMACIJE

Što Saldisk sadrži

Djelatne tvari su salmeterol i flutikazon.

Saldisk 50 mikrograma+100 mikrograma u jednoj dozi, prašak inhalata, dozirani:
Jedna doza sadrži 50 mikrograma salmeterola u obliku salmeterolksinafoata i 100 mikrograma flutikazonpropionata.

Saldisk 50 mikrograma+250 mikrograma u jednoj dozi, prašak inhalata, dozirani:
Jedna doza sadrži 50 mikrograma salmeterola u obliku salmeterolksinafoata i 250 mikrograma flutikazonpropionata.

Saldisk 50 mikrograma+500 mikrograma u jednoj dozi, prašak inhalata, dozirani:
Jedna doza sadrži 50 mikrograma salmeterola u obliku salmeterolksinafoata i 500 mikrograma flutikazonpropionata.

Pomoćne tvari:
Laktoza hidrat (koja sadrži proteine mlijeka).

Kako Saldisk izgleda i sadržaj pakiranja

Saldisk je plastični inhalator koji sadrži blister traku sa zaštitnom folijom. Folija štiti prašak inhalata od utjecaja atmosfere. Blister traka sadržava 60 doza lijeka (prethodno odmjerenih).

Saldisk 50 + 100, Saldisk 50 + 250 i Saldisk 50 + 500 su dostupni u sljedećoj veličini pakiranja: 60 doza u aluminijskoj blister traci (sa zaštitnom folijom) namotanoj u plastičnom kućištu, u kutiji.

Ime i adresa nositelja dozvole za stavljanje gotovog lijeka u promet
Salvus BH d.o.o. Tešanjska 24a, 71000 Sarajevo

Ime i adresa proizvođača lijeka Administrativno sjedište:
Salvus d.o.o., Župana Vratislava 11, 49240 Donja Stubica, Hrvatska

Mjesto proizvodnje:
Celon Pharma S.A.
Mokra 41A, Kielpin, 05-092 Lomianki, Poljska

Celon Pharma S.A.
Marymoncka 15, 05-152 Kazuń Nowy, Poljska

Režim izdavanja lijeka:
Lijek se izdaje na liječnički recept.

Datum i broj rješenja:
SALDISK prašak inhalata, dozirani, 60 x (50 mcg + 100 mcg): 04-07.3-1-6232/15 od 24.05.2016.
SALDISK prašak inhalata, dozirani, 60 x (50 mcg + 250 mcg): 04-07.3-1-6233/15 od 24.05.2016.
SALDISK prašak inhalata, dozirani, 60 x (50 mcg + 500 mcg): 04-07.3-1-6234/15 od 24.05.2016.